Voorbereiden op de basisschool

Hummels knuffel

Nog even en dan is het zo ver. De basisschool komt steeds dichterbij, voor je kind én voor jou! Naar de basisschool gaan is een grote verandering, omdat je kind opeens vier of vijf schooldagen van huis is. Genoeg om aan te wennen dus.

Leren door te spelen

Spelenderwijs leert jouw kind bij de (peuter)opvang van Kindercrèche Tilburg alles wat bij de leeftijdsontwikkeling past en wordt hij of zij voorbereid op de basisschool. We proberen de kinderen zo goed mogelijk klaar te stomen voor de basisschool en hebben aandacht voor taal en leren tellen. Zo lezen we samen een boekje of doen we een spelletje waarbij we verschillende vormen en kleuren moeten raden.

Na schooltijd

Afhankelijk van het rooster van de school, is je kind straks ’s middags rond 15.00 uur al klaar op de basisschool. Het is verstandig om al op tijd na te denken of het mogelijk is je kind zelf op te halen van school, of dat er buitenschoolse opvang geregeld moet worden. Wat wil je kind graag en wat is er praktisch voor jou als ouder? Sommige buitenschoolse opvang locaties hebben een wachtlijst, dus bedenk op tijd of je je kind hiervoor wilt aanmelden.

Wennen

Wanneer je peuter al gebruik maakt van peuteropvang zal hij of zij al gewend zijn aan een bepaald ritme zoals dat ook op school terug komt, denk bijvoorbeeld aan vaste eetmomenten. Andere voordelen van peuteropvang in de voorbereiding op de basisschool zijn:

Het leren rekening houden met anderen: zowel het delen van speelgoed met andere kindjes als ook het moeten luisteren naar iemand anders dan de ouder.

Vaak zit de opvang in de buurt van school, waardoor het terrein al bekend is en je peuter misschien zelfs al eens heeft mogen spelen in de gymzaal of heeft mogen kijken bij de toekomstige juf of meneer.

En op de peuteropvang wordt door de pedagogisch professionals ook veel aandacht besteed aan de uitleg van wat school is en hoe het er daar aan toe gaat.

Dit is belangrijk, want een stukje mentale voorbereiding voor je kind mag zeker niet ontbreken, een dag op de basisschool verloopt natuurlijk anders dan een dag op de opvang of thuis! En als het bijna zo ver is om naar school te gaan, ga dan nog eens samen met je kind langs bij school en koop leuke spulletjes die je peuter mee kan nemen naar school. De meeste basisscholen hebben zogenaamde wendagen, zodat jouw kind kan komen wennen en voorproeven. Ook leert je kind dan de juf of meester kennen en de toekomstige klasgenootjes!

Maak kennis met Kindercrèche Tilburg

We vergroten de omgeving van je kind en laten zien hoe leuk het is om met anderen plezier te maken. Heb je vragen over het voorbereiden op de basisschool of wil je meer informatie over een van onze locaties. Je kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen jou en je kind heel graag!

Bekijk alle locaties