Wat kost kinderopvang?

Kindercreche-Hazennest

Interesse in kinderopvang voor jouw kind(eren)? Dan ben je vast ook benieuwd naar de kosten. We hebben een handige rekentool waarmee je heel makkelijk kunt berekenen hoeveel je per maand gaat betalen. Klik op onderstaande button om naar de rekentool te gaan.

Naar de rekentool

Kosten kinderopvang in 2023

Kosten peuteropvang 
Je krijgt altijd subsidie of kinderopvangtoeslag voor 2 ochtenden peuteropvang per week. Hoeveel dit is, is afhankelijk van je inkomen. Hoeveel je precies betaalt voor peuteropvang lees je op onze peuteropvang kosten pagina.

Kosten kinderdagopvang + buitenschoolse opvang (bso)
Kinderdagopvang zijn hele dagen opvang, van 's ochtends tot 's avonds. Buitenschoolse opvang is opvang na schooltijd. Omdat eindtijden van basisscholen niet overal hetzelfde zijn, is de prijs voor de bso ook niet altijd hetzelfde. Hoeveel je gaat betalen voor kinderdagopvang of bso, kun je eenvoudig berekenen met onze rekentool. Daar wordt met al deze dingen rekening gehouden.

Prijzen
In onderstaande tabel staan de prijzen voor kinderopvang in 2023. Hier laten we de bruto uurprijzen zien, omdat je die nodig hebt voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst.

Soort kinderopvang Bruto maandprijs Bruto uurprijs
Kinderdagverblijf 52 weken (Spoorzone, Reeshof, Vlashof & Zuid)* € 438,53 € 8,43
Kinderdagverblijf 52 weken (Dirigent & Vijf Hoeven)* € 438,53 € 9,20
Kinderdagverblijf 40 weken (Spoorzone, Reeshof, Vlashof & Zuid)* € 380,24 € 9,50
Kinderdagverblijf 40 weken (Dirigent & Vijf Hoeven)* € 380,24 € 10,37
Peuteropvang 40 weken** € 337,33 € 9,20**
Bso 52 weken*** € 199,87 € 7,38
Bso 40 weken*** € 128,41 € 8,24
Voorschoolse opvang 40 weken € 27,23 € 8,17

Afrondingsverschillen en fouten voorbehouden. Je kunt aan deze tabel geen rechten ontlenen.

* Kindercrèche werkt met contracten obv 12 uur of 11 uur voor de kinderdagverblijven. Dit komt overeen met de openingstijden van de betreffende locatie. De bruto maandprijs blijft gelijk, maar door verschil in uren verandert ook de bruto uurprijs.
** Prijs voor de eerste twee dagdelen met subsidie van de gemeente. De overige dagdelen zijn tegen de bruto uurprijs van €10,37. 
*** Prijzen van de bso worden gebaseerd op de eindtijd van scholen. De hier genoemde prijzen zijn gebaseerd op de eindtijd van 14.30 uur. Via de rekentool bereken je precies wat je uurprijs wordt op basis van je gekozen dagen en de bijbehorende eindtijden van de (vroegste) school. 

Meer weten over kinderopvangtoeslag?

De meeste ouders die werken of studeren krijgen kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst. Hoeveel je ontvangt, is afhankelijk van je situatie thuis en de hoogte van het inkomen. Op de website van de Belastingdienst kun je controleren of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Ook kun je hier de kinderopvangtoeslag aanvragen.

Let op: vraag de kinderopvangtoeslag aan binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart, zo loop je geen kinderopvangtoeslag mis. Verandert er iets in je inkomen, gezinssituatie of in het uurtarief of de locatie van je kinderopvang? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst.